استاندارد ERC721R و استرداد NFT

استاندارد ERC721R و استرداد NFT

اکوسیستم NFT با انتقادات بسیاری از طرف افرادی که چندان با این فضا آشنا نیستند رو به رو شده است. برخی از ادله های آن ها درست است. روش های کلاه برداری Rug-Pulls که در آن تیم ها پس از مدتی پروژه خود را رها می کنند به معضلی در فضای NFTها تبدیل شده است. سرمایه گذاران NFT مستحق محافظت از دارایی خود هستند، تیم توسعه دهنده استاندارد ERC721R تلاش می کند تا برای خریداران NFTها امکان استرداد آن ها را فراهم کنند. خریداران می توانند در صورت عدم رضایت، مبلغ خرید خود را پس بگیرند. با متاگردی همراه باشید تا نگاهی دقیق تر به این استاندارد و کاربردهای آن بیاندازیم.

 

استاندارد ERC721R چیست؟

استاندارد ERC721R چیست؟

استاندارد جدید ERC721R که توسط تیم Crypto Fighters توسعه داده شده است یک آپدیت قرارداد هوشمند است که به خریداران اجازه می دهد در یک بازه زمانی معین درخواست استرداد NFT خود را کنند. این ترفند ساده فواید بسیاری برای خریداران و فروشندگانی که می خواهند ثابت کنند به پروژه خود متعهد هستند دارد.

اساسا هنگامی که یک NFT شامل این استاندارد و مینت شود، خریدار می تواند آن NFT را به قرارداد هوشمند(Smart Contract) بازگرداند و بصورت خودکار بازپرداخت آن صورت می گیرد. این استاندارد کلاه برداری به روش Rug-Pulls را سخت تر می کند و به کاربران این امکان را می دهد که اگر بعد از مینت کردن یک NFT از مسیری که پروژه در آن قرار دارد راضی نباشند، بتوانند سرمایه خود را پس بگیرند.

از مزایای دیگر استاندارد ERC721R می توان به حفاظت خریدار در مقابل قیمت کف بازار است. در حال حاضر هنگامی که خریداران از NFT خود راضی نیستند آن را در مارکت ها با قیمت پایین تر از خرید خود برای فروش قرار می دهند. با وجود این استاندارد نه تنها کاربران سرمایه خود را پس می گیرند، قیمت کف بازار نیز افزایش می یابد.

این استاندارد جدید دو نگرانی اصلی نیز به همراه دارد. اول از همه با هر استاندارد جدید یک خطر امنیتی وجود دارد. کد این قرارداد هوشمند بسیار ساده و منبع باز است. کد این استاندارد بر روی GitHub قرار دارد و تاکنون مشکل خاصی از آن گزارش نشده است. کد بسیار ساده است و افزودن آن به قراردهای هوشمند NFTهای موجود بسیار ساده است.

نگرانی دوم این است که کاربران از این استاندارد سوء استفاده کنند. در نظر بگیرید کاربری به دنبال یک NFTی Epic باشد اما این NFT در دسترس نباشد و مجبور شود یک NFTی Common را مینت کند، در این صورت کاربر می تواند در هر زمان که NFTی Epic موجود شد اقدام به بازپرداخت NFT مینت شده کرده و NFT جدید را مینت کند. البته نظر تیم توسعه دهنده در این مورد چیز دیگریست و 3 دلیل برای آن ارائه می دهند:

  1. قیمت کف بسیار بالاتر از قیمت مینت است. برای مثال یک NFT به قیمت 0.1 اتریوم مینت شده و پس از مدتی کم قیمت کف بازار آن به 0.2 اتریوم می رسد. دلیلی برای استرداد آن NFT وجود ندارد زیرا کاربر می تواند با قیمتی بالاتر آن را بفروشد.
  2. قیمت کف در حدود قیمت مینت است. به عنوان مثال یک NFT به قیمت 0.1 اتریوم مینت شده و قیمت کف بازار آن به 0.12 اتریوم رسیده است. در اینجا اگر کاربر به پروژه آن NFT اعتماد و اعتقاد نداشته باشید بهتر است NFT را استرداد کند.
  3. قیمت کف بسیار کمتر از قیمت مینت است. دیده شده بسیاری از پروژه ها پس از گذشت یک هفته از مینت NFTهایشان، دچار ریزش شدید در قیمت NFTهای خود می شوند. این اتفاق در پروژه هایی با استاندارد ERC721R بعید به نظر می رسد. کاربر می تواند به جای فروش NFT مینت شده خود با قیمتی پایین(که باعث پایین آمدن قیمت دیگر NFTهای آن پروژه نیز می شود)، آن را استرداد کرده و سرمایه خود را پس بگیرد. این مورد به سلامت پروژه کمک کرده و برای سازنده و خریدار سودمند است. بطور کل در ابتدای عرضه کلکسیون های NFT، ارزش بازار آن ها تثبیت نشده است و نسبتا قیمتی بالاتر از ارزش نسبی خود دارند.

 

پروژه هایی که از استاندارد ERC721R استفاده می کنند

هم اکنون چند پروژه شروع به استفاده از این استاندارد کرده اند. Crypto Fighters و Exodia Analytics جزء اولین ها هستند. کلاب تریدینگ Curious Addy، بازی طراحی شده برای آموزش NFT و رمز ارز نیز از این استاندارد استفاده می کند. Podium نیز به عنوان لانچ پدی برای محتواسازان از این استاندارد استفاده می کند.

تیم های توسعه دهنده ای که می خواهند از این استاندارد در پروژه خود استفاده کنند می توانند با تیم Crypto Fighters در تماس باشند و به این لیست بپیوندند.

 

نتیجه گیری نهایی

استاندارد ERC721R یک ابزار مفید جدید است که امیدواریم مورد توجه جامعه NFTها قرار بگیرد. این استاندارد به پروژه هایی که از آن استفاده می کنند اطمینان بیشتری می دهد و در صورتی که بصورت گسترده از آن استفاده شود می تواند کاربران بیشتری را به سمت جامعه NFT بکشاند. باید دید این استاندارد تا چه حد مورد توجه توسعه دهندگان و کاربران قرار خواهد گرفت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *